Corona-nieuws voor docenten en relaties

donderdag, 23 april 2020

Corona-nieuws voor docenten en relaties

Geachte leerkracht, docent, relatie,

De maatregelen vanwege het Coronavirus hebben uiteraard ook gevolgen voor de gastlessen van onze gastsprekers. Wat is wel mogelijk en wat niet? Met deze brief informeren we u over de nieuwe maatregelen, die op 21 april bekend zijn gemaakt, en wat ze betekenen voor de gastles op uw school.

Per school zal de situatie verschillend zijn. Alles hangt af van het type onderwijs, de mogelijkheden die u ter beschikking heeft om veilig te kunnen werken en de keuze die u als school daarbij zelf maakt. Voor elke school zal dat anders uitpakken. Ook voor de gastsprekers zijn de omstandigheden divers. Als oudere zijn zij het meest kwetsbaar voor het virus. Om die reden is het voor de meeste gastsprekers niet verstandig om weer gastlessen te verzorgen nu sommige scholen weer open zijn. Daarentegen wil een deel van de gastsprekers wel graag aan de slag en is er klaar voor om weer in de klas te komen, op voorwaarde dat de anderhalve-meter-regel gegarandeerd kan worden. Of een gastles in de komende periode wel of niet door kan gaan hangt af van meerdere factoren. Daarom heeft het Steunpunt Gastsprekers het volgende besluit genomen:

Voor het Basisonderwijs:

       - In de periode van 28 april tot en met 10 mei zijn alle gastlessen geannuleerd.

  •  - In de periode van 11 mei tot en met 31 mei zijn gastlessen in specifieke omstandigheden mogelijk. Elke school beoordeelt zelf in onderling overleg met de betreffende gastspreker of de gastles wel of niet kan doorgaan.

Voor het Voortgezet Onderwijs:

  • - In de periode van 28 april tot en met 31 mei zijn alle gastlessen geannuleerd.

Wat betekent dit meer concreet?

  • Alle genoemde maatregelen gelden voor de periode van 28 april tot en met 31 mei 2020.

In alle gevallen geldt dat de actuele richtlijnen zoals afgekondigd door de overheid, gebaseerd op de adviezen van het RIVM, leidend zijn. Wij zullen de door de overheid aangekondigde update op 20 mei als uitgangspunt nemen vanaf dat moment.

  • Is het mogelijk om de gastles te verplaatsen?

Indien u de gastles wilt verplaatsen, dan kunt u in onderling overleg met de betreffende gastspreker zelf een nieuwe datum plannen. Wij adviseren u om dan een datum te kiezen met een ‘veilige marge’ met het oog op mogelijke ontwikkelingen rondom Corona de komende tijd. De contactgegevens van de gastspreker heeft u eerder van ons ontvangen.

  • U wilt de gastles definitief annuleren. Wat moet u doen?

U stelt de gastspreker en het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte van uw besluit om de gastles te annuleren. De contactgegevens van de gastspreker heeft u eerder van ons ontvangen.

  • U wilt de gastles laten doorgaan. Wat moet u doen?

Wanneer u ervoor kiest om de gastles wel door te laten gaan, dan bent u verplicht de anderhalve-meter-maatregel in acht te nemen, zodat de gezondheid van de gastspreker niet in gevaar komt. School is verantwoordelijk voor de naleving van de beschermende regels ten aanzien van hygiëne en sociale afstand. U neemt zelf contact op met de gastspreker en stemt in onderling overleg af. Het telefoonnummer van de gastspreker heeft u reeds eerder van ons ontvangen. Mocht de gastspreker echter niet willen langskomen, dan zal die keuze gerespecteerd moeten worden. Kunt u de anderhalve-meter-maatregel niet garanderen?  Dan kan de gastles géén doorgang vinden.

  • Wanneer moet u het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte stellen?

In alle gevallen is het voor het Steunpunt Gastsprekers noodzakelijk om te weten welke beslissing genomen wordt omtrent de gastles. Zowel bij het verplaatsen van een les, alsook wanneer er wordt geannuleerd of de les wél door gaat. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Wat gebeurt er wanneer u niets doet?

Wanneer we per 1 juni niets van u hebben vernomen gaan we er van uit dat de gastles definitief is geannuleerd en niet wordt verplaatst naar een andere datum.

  • Wat zijn de financiële gevolgen?

De financiële gevolgen zijn afhankelijk van uw keuze (annuleren, verplaatsen of wel doorgaan). Wanneer de gastles gewoon door gaat of verplaatst wordt zijn er geen financiële consequenties.

Wanneer de gastles definitief geannuleerd wordt kunt u uw geld terugkrijgen. Sommige scholen kiezen ervoor om de reeds betaalde factuur niet terug te vorderen, maar het als gift te doneren aan het Steunpunt Gastsprekers en/of Kamp Westerbork. Mocht dit voor u ook het geval zijn, vermeldt u dan ‘factuur is gift’.

  • Alternatief: een digitale gastles.

Op kleine schaal bieden wij digitale gastlessen aan, waarbij gastsprekers via beeldbellen een gastles verzorgen. Zo hoeven zij niet fysiek aanwezig te zijn op school, maar kunnen tóch een inspirerende gastles geven aan uw leerlingen. Heeft u interesse in een ‘gastles op afstand’? Neemt u dan contact op met Jelmer Holwerda via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en bespreek uw wensen.

Bij voorbaat dank voor uw begrip en medewerking.

Met vriendelijke groet,

Sipke Witteveen

Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons