Vertellen over oorlog? Vertellen over Vrijheid!

dinsdag, 23 mei 2023

Vertellen over oorlog? Vertellen over Vrijheid!
Project Geef Vrijheid een Gezicht
In “Geef Vrijheid een Gezicht” koppelen we WO2 aan de actualiteit. Samen met een vluchteling vertellen gastsprekers over de waarde van vrijheid. Deze duo-lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland.
 
Waarom dit project?
Oorlog en vluchten is van alle tijden. Geef Vrijheid een Gezicht combineert verhalen van toen & nu én daar & hier. De Tweede Wereldoorlog eindigde in 1945. De bevrijding luidde voor Nederland een periode van vrijheid in, die tot op de dag van vandaag duurt. Sindsdien vormen mensenrechten en democratische waarden de hoeksteen van onze samenleving, waarmee we de verworven vrijheid veiligstellen. De vrijheid die tijdens de oorlog in Nederland ontbrak, ontbreekt tegenwoordig nog in vele andere landen. Vluchtelingen zijn op zoek naar veiligheid en vrijheid. Maar waar vinden ze die? Wie hebben ze daarbij nodig? En wat heeft hun vrijheid te maken met de onze?
 
Een duo-gastles
Naya (21) en Bert (91) voelen zich zielsverwant, want beide moesten vluchten voor hun leven. Naya vluchtte uit Aleppo (Syrië) en woont sinds 6 jaar in Nederland. Bert moest als Joodse jongen na een mislukte vluchtpoging halsoverkop onderduiken. In het project “Geef Vrijheid een Gezicht” komen beide geschiedenissen samen. Bekijk hier de lesbrief bij deze duoles.
 
Betrokkenheid leerlingen
Bij het bespreken van deze onderwerpen staat de persoonlijke betrokkenheid van leerlingen centraal. Leerlingen moeten immers nu en in de toekomst standpunten bepalen en beslissingen nemen over zaken van persoonlijk en van algemeen belang. Het gaat daarom niet alleen om het begrijpen van verschijnselen in de actuele maatschappelijke werkelijkheid (hoe zit het?), maar ook om het waarderen en beoordelen daarvan (wat vind ik ervan?) en te oefenen met het bepalen van hun mening en standpunten.
 
Ook een duo-les in de klas?
Naast Naya en Bert zijn er nog andere duo’s, zoals bijvoorbeeld Annemarie (Nederlands Indië) & Mohamed (uit Syrië) en Sue (Joods) & Inna (uit Oekraïne). Er zijn eenmalige kosten van € 200,- aan deze duo-gastles verbonden. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Direct aanmelden kan via deze link: KLIK HIER
 
Gratis online lesmateriaal
Samen met Nationaal Comité 4en5 mei hebben we ook gratis online lesmateriaal gemaakt, kant en klaar voor gebruik in de klas. Dit lesmateriaal is gedifferentieerd naar onderwijsniveau, en ook geschikt voor basisonderwijs. Maak kennis met Trijneke & Sara en Emmy & Wahhab, en leer niet alleen welke impact oorlog en onderdrukking heeft, maar ook wat de waarde van vrijheid concreet betekent voor een ander én voor de leerling zelf. Het online lesmateriaal is beschikbaar op 5 onderwijsniveaus, met de mogelijkheid voor de docent om ook naar eigen inzicht te differentiëren door gebruik te maken van de ingebouwde slices, zodat per klas maatwerk geleverd wordt.
Bekijk het gratis lesmateriaal op onze website https://steunpuntgastsprekers.nl/lesmateriaal

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons