Storytelling and Oral History

dinsdag, 23 mei 2023

Storytelling and Oral History
Storytelling – de gastspreker als verteller
Bij een ‘klassieke’ gastles schuilt de kracht in de eenvoud: de gastspreker vertelt, de leerling luistert en er is gelegenheid voor vragen en gesprek. Met 207 gastsprekers, die allemaal een eigen unieke gastles verzorgen qua inhoud en vorm, zijn wij in staat om in elke klas een gastspreker te matchen die past bij leeftijd en niveau. Waar de één bij uitstek geschikt is voor jonge kinderen, is een ander juist heel passend bij oudere leerlingen of een hoger niveau van onderwijs. De aansluiting bij leeftijd en niveau hangt niet alleen af van de inhoud van de vertelling, maar ook van woordkeuze, stijl van presenteren en manier van interactie met leerlingen.
 
Oral History – de gastspreker als historische bron
Steeds meer scholen maken gebruik van de gastspreker als bron voor Oral History. We onderscheiden daarin grofweg twee soorten. Enerzijds passieve oral history waarbij leerlingen gebruik maken van bestaande bronnen zoals een interviewtranscript, podcast of gefilmd fragment. Anderzijds is er de actieve oral history, waarbij leerlingen zelf als onderzoekers interviews afnemen. Vorm en inhoud worden dan bepaald en gestuurd door de leerling zelf. Een mooie kans om actieve didactiek toe te passen in uw les.
 
Meerstemmig en variatie
Met ruim 200 gastsprekers beschikken wij over een grote variatie aan verhalen:
  • - Verzet (groot en klein verzet)
  • - Burgers (zoals dagelijks leven, bombardementen, hongerwinter)
  • - Joodse kamp- en onderduikoverlevenden (Holocaust)
  • - Joodse familieverhalen (Holocaust)
  • - Kinderen van politiek foute ouders (NSB en collaboratie)
  • - Nederlands Indië (Jappenkampen en buitenkampkinderen)
  • - Roma en Sinti (vervolging en onderduik)
  • - Jonge veteranen (VN-missies)
  • - Molukkers
De meeste gastsprekers (65%) zijn van de 1e generatie: zij hebben de oorlog écht meegemaakt. Inmiddels is 35% van de naoorlogse generatie: zij vertellen hun familieverhaal en de impact daarvan op hun leven. Recent onderzoek (Waarachtige verhalen over de oorlog- 2021) toont aan dat de naoorlogse generatie dezelfde toegevoegde waarde heeft als gastlessen van de 1e generatie.
 
Behoefte aan maatwerk?
We denken graag mee voor een vorm en inhoud passend bij uw situatie. Elke gastles, lezing, workshop of interview wordt afgestemd op uw wens.
 
Of neem vrijblijvend contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons