Regionale geschiedenis

dinsdag, 07 januari 2020

Regionale geschiedenis

De plaatselijke of regionale geschiedenis krijgt in toenemende mate een plek binnen de lessenseries van docenten. Het is een uitstekende manier om leerlingen kennis te laten maken met het verleden van hun eigen dorp, stad of regio. 

Vaak is een veelheid aan bronmateriaal voor handen en zo leren leerlingen om dit te gebruiken en ‘hun eigen’ lokale geschiedenis te construeren. Hoewel het behandelen van de  lokale geschiedenis zich beperkt tot een klein gebied, is het in veel gevallen te verbinden aan de algemene geschiedenis die ook in het schoolcurriculum moet worden behandeld. Dit komt omdat lokale geschiedenis vaak illustratieve waarde heeft voor de algemene geschiedenis. Het omvat voorbeelden van nationale of internationale gebeurtenissen en ontwikkelingen. Door het concrete van die voorbeelden wordt het algemene begrijpelijk doordat het is terug te voeren op een object of persoon.  

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers krijgt dan ook regelmatig een aanvraag binnen voor gastsprekers die specifiek iets te maken hebben met de omgeving waarin de school staat. Hoe bijzonder is het als de persoonlijke verhalen te verbinden zijn met de buurt waarin de leerlingen nu zelf wonen! Dat er door een gastspreker in de klas vertelt wordt dat zijn vader werd gedwongen tot tewerkstelling in de Duitse oorlogseconomie (Arbeitseinsatz). Dat er verzetswerk is gepleegd in de buurt waarin de leerlingen zelf wonen. Dat een gastspreker vertelt dat hij/zij heeft ondergedoken gezeten in het dorp waar de leerlingen naar school gaan. Een gastles kan zodoende op een unieke manier inzicht geven in wat zich tijdens de oorlog afspeelde in de nabije omgeving. Leerlingen krijgen toegang tot het verleden door te luisteren naar iemand die er toen bij was. Een gastspreker is op die manier iemand die de gelijktijdigheid van het ongelijktijdige belichaamd. Iemand die het vervlogen verleden in zijn eigen persoon meeneemt naar de huidige tijd van de leerlingen.

Mocht u geïnteresseerd zijn naar persoonlijke verhalen van gastsprekers uit uw eigen plaats of regio. Vraag dan gerust aan één van de medewerkers van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers wat de mogelijkheden zijn.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons