Primeur: Holocaustoverlevenden geven duogastlessen met vluchtelingen

donderdag, 21 juni 2018

Primeur: Holocaustoverlevenden geven duogastlessen met vluchtelingen

Twee bijzondere gastenlessen werden op woensdag 20 juni gegeven op scholen in Utrecht en Amstelveen. Vanwege Wereldvluchtelingendag gaven twee Holocaustoverlevenden voor het eerst les samen met een hedendaagse vluchteling. 

Op de MBO Event Academie in Utrecht deed onderduikoverlevende Carla van Dokkum (1943) dit samen met Godfrey Lado (1979) uit Zuid Soedan. Godfrey vluchtte van Zuid Soedan naar Noord Soedan. Omdat hij ook daar niet veilig was, kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Carla werd geboren als Tsiwja de Swarte. Toen ze twee maanden oud was, werden haar ouders opgepakt bij een razzia, Tsiwja wordt net op tijd over de schutting aan de buurvrouw gegeven. Tsiwja overleefde de oorlog in een pleeggezin en kreeg een nieuwe naam: Carla. Toen Carla twaalf jaar oud was, kwam ze erachter dat ze Joods is en dat haar ouders in Sobibor zijn vermoord. 

En op het Keizer Karel College in Amersfoort vertelden de Joodse Channa Walvisch (1936) en Nouf Rafea (1993), die vluchtte uit Syrië, samen hun verhaal. Channa overleefde de Tweede Wereldoorlog in de onderduik, ze zat ondergedoken op twintig verschillende adressen. Nouf is nu 25 jaar en vluchtte twee jaar geleden uit Damasucs naar Nederland. 

Positieve reacties
De reacties op de duogastlessen waren positief. Een van de studenten van de Event Academie zei achteraf: 'Ik vond het een heel indrukwekkende les. Oorlog gaat over mensen die in gevaar zijn. Twee tijden, twee redenen maar er zijn zoveel overeenkomsten! Zelfs vandaag is het oorlog, niet in Nederland maar wel op andere plekken in de wereld.'

De gastles in Utrecht is totstandgekomen in samenwerking met Vluchtelingen Ambassadeurs en in Amstelveen met Stichting Vluchtelingenwerk. 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons