Onderzoek naar ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in de klas

donderdag, 18 maart 2021

Onderzoek naar ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog  in de klas

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers (LSG) is op zoek leerkrachten en docenten die in hun lessen aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog en/of burgerschap. Het Steunpunt doet onderzoek naar oral history in de klas en vraagt daarvoor om input van mensen die werkzaam zijn in het onderwijs.

LSG organiseert gastlessen over de Tweede Wereldoorlog: door ooggetuigen die de oorlog zelf hebben meegemaakt én door naoorlogse gastsprekers die hun familieverhaal over de oorlog vertellen. Ook jonge veteranen vertellen over hun ervaringen tijdens vredesmissies. 

Vertellingen door 1e generatie ooggetuigen (geboren voor of in de oorlog) worden schaars vanwege hun hoge leeftijd. Daarom heeft LSG een transitie ingezet naar naoorlogse gastsprekers (geboren na de bevrijding). Naoorlogse gastsprekers vertellen naast hun familiegeschiedenis ook over de impact daarvan op hun eigen leven.

In dat kader vragen we docenten en leerkrachten om een korte enquête in te vullen. De enquête is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en die in hun onderwijs te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog, geschiedenis en/of burgerschap.

Op verzoek van LSG wordt de enquête uitgevoerd door Verwonderzoek, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Als u vragen over de enquête heeft dan kunt u contact opnemen met Auke Witkamp van Verwonderzoek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met Sipke Witteveen van LSG (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Onder de respondenten verloten we 10 exemplaren van het boek "Wij waren erbij" van De Schrijvers van de Ronde Tafel (Uitgeverij Leopold).

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons