Onderscheiding gastspreker Miel Andriesse

dinsdag, 05 april 2022

Onderscheiding gastspreker Miel Andriesse

Onlangs ontving gastspreker Samuel (Miel) Andriesse een prachtige onderscheiding voor de vele gastlessen die hij de afgelopen jaren heeft gegeven. Miel is sinds 15 mei 2008 actief als gastspreker bij het LSG. Hij verzorgde sinds die tijd meer dan 650 gastlessen, waaronder regelmatig voor Duitse schoolgroepen. Nadat hij zijn 125e gastles bij Huis over Grenzen in Lommel had gegeven, werd hij blij verrast en ontving een oorkonde en het Goldene Ehrenkreuz.

Samuel Andriesse is op 28 juni 1942 in Eindhoven geboren. Zijn Joodse ouders besluiten onder te duiken en Samuel wordt gescheiden van zijn ouders. Na enkele omzwervingen wordt hij in Helmond opgevangen bij de familie Verhees, bestaande uit vader, moeder en drie dochters in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. Aangezien hij een nogal Joodse naam had werd zijn naam veranderd in Mieltje en dat is altijd zo gebleven. Zijn ouders worden op hun onderduikadres verraden. Zij zijn op 31 januari 1944 in Auschwitz vermoord.

Miel wordt liefdevol opgevangen in het onderduikgezin. Later komt hij - tegen zijn zin - in het gezin van een tante, omdat hij volgens zijn oma Joods moet worden opgevoed. In 1962 is hij met zijn pleegouders naar Israël geëmigreerd waar hij tot 1979 heeft gewoond. Het contact met zijn onderduikfamilie is gebleven, tot op de dag van vandaag. Miel heeft  voor zijn onderduikouders postuum de Yad Vashem-onderscheiding aangevraagd en deze is in 2006 uitgereikt aan Moesje en Ome Carel, via hun dochters Riek en Elly.

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers is trots op alle jaren van hechte samenwerking met Miel en hoopt dit in de toekomst nog vele jaren te blijven doen! De impact van zijn gastlessen blijkt uit de talloze reacties die we van docenten en leerlingen hebben ontvangen. Op naar de 1000 lessen Miel!

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons