Nieuwe gastsprekers

zaterdag, 27 augustus 2022

Nieuwe gastsprekers

Onlangs zijn meerdere nieuwe gastsprekers begonnen. Eén van hen is Liesbeth Vriend-Gobes. Liesbeth (geboren 1962) is 11 jaar oud als ze iets vreemds ontdekt: in het trouwboekje van haar ouders staan vreemde namen die ze helemaal niet kent. Haar opa Andries heet toch niet Levie, zoals in het boekje staat? En oma Selien wordt toch niet Elisabeth genoemd? Waarom hebben opa en oma in dat boekje ineens andere namen? Vanaf dat moment hoort Liesbeth het ware verhaal van haar Joodse familie, en dat zijzelf is vernoemd naar haar échte oma Elisabeth, die vermoord is in Auschwitz.

Vader Joop Gobes is 1 jaar oud als de oorlog uitbreekt in 1940. Joops ouders, Levie en Elisabeth, besluiten in 1943 onder te duiken, maar een dag voordat ze daadwerkelijk zullen gaan onderduiken worden ze verraden. Levie en Elisabeth worden opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Joop wordt door het verzet naar Leeuwarden gesmokkeld om daar onder te duiken. Hij krijgt een schuilnaam, Johannes van der Schaaf, en komt terecht in een onderduikgezin. Joop gaat niet naar school, maar mag wel buitenspelen en leert Fries spreken. Na de bevrijding ziet Joop zijn vader, moeder, opa, oma, ooms en tantes nooit meer terug. Zij blijken allemaal vermoord te zijn in Auschwitz en andere concentratiekampen. Slechts één familielid, oom Andries, overleeft de oorlog. Joop groeit na de oorlog op in het gezin van oom Andries.

Liesbeth: “Toen ik het trouwboekje van mijn ouders vond, en mijn vader mij vertelde over de oorlog, zei hij dat ik er met niemand over moest praten. Maar toen had ik als kind van 11 opeens een geheim en dat was best moeilijk.”

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons