Nationale Kinderherdenking 4 mei

donderdag, 21 april 2022

Nationale Kinderherdenking 4 mei

Op 4 mei vindt in Madurodam de Nationale Kinderherdenking (NKH) plaats. Het bijzondere is dat kinderen in alle opzichten de hoofdrol spelen: in de voorbereiding en in de uitvoering. Op die manier krijgt ‘herdenken’ betekenis en zullen kinderen zich meer betrokken voelen.

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van de NKH, zowel in advisering alsook in uitvoering. Meerdere gastsprekers presenteren zich tijdens de Verhalendag in maart, dat het startsein is van de voorbereidingen op de NKH. Uit elke provincie komt een schoolklas naar Madurodam, waar ze de persoonlijke verhalen van de ooggetuigen te horen krijgen. Zo worden de verhalen van toen tastbaar voor de kinderen. Bijzonder is dat leerlingen van basisschool De Kindertuin het verhaal van de Joodse Lous (82 jaar) vertalen naar een toneelvoorstelling. Lous werd na verraad opgepakt op haar onderduikadres en kwam vervolgens als peuter in Kamp Westerbork terecht. Als ‘onbekend kind’ verbleef ze in het weeshuis, voordat ze werd gedeporteerd naar Theresiënstadt. Daar werd ze in 1945 door het Russische leger bevrijd.

Lous heeft een gastles verzorgd op de basisschool in Maassluis en zal als eregast toekijken hoe de kinderen háár levensverhaal interpreteren en ten tonele brengen.

Via bemiddeling van het Steunpunt Gastsprekers zal ook Dieuwertje Blok haar Joodse familiegeschiedenis vertellen. Dieuwertje is voor de meeste kinderen een herkenbare bekende Nederlander. Zij is als geen ander in staat om jonge kinderen aan te spreken, te inspireren en aan te sporen om mee te doen aan de NKH op 4 mei.

De NKH vindt plaats op 4 mei van 19.30 tot 20.15 uur. Deelnemen en bekijken kan via www.nationalekinderherdenking.nl

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons