MBO project: www.plekkenmeteenverhaal.nl
dinsdag, 09 juli 2019
Onlangs is www.plekkenmeteenverhaal.nl online gekomen. Het Comité 4 en 5 mei heeft een gezamenlijk educatief project voor het MBO opgezet met verschillende herinneringscentra, waaronder Kamp Westerbork, Kamp Vught en het Indisch Herinneringscentrum.
Het doel van de site is om MBO studenten voor te bereiden op hun komst naar een oorlogs- of herinneringsinstelling. De leerlingen maken kennis met de belangrijke feiten over de Tweede Wereldoorlog middels een introductiefilm en bijbehorende vragen. In de filmpjes ontmoet een ooggetuige van de oorlog een MBO student en vertelt daar op een historische plek zijn of haar persoonlijk verhaal. Alle ooggetuigen in de filmpjes zijn aangesloten bij het Landelijk Steunpunt Gastsprekers.
-In het filmpje over het Indisch Herinneringscentrum is gastspreker Ronald Anthonio te zien. Hij vertelt over de inval van Japan en hoe hij als klein jongetje in een kamp terecht kwam. Ronald overleefd de oorlog, maar enkele van zijn vriendjes in het kamp zijn in het kamp gestorven.
-In het filmpje over de Hollandsche Schouwburg is gastspreker Salo Muller te zien. Hij vertelt over de Jodenvervolging en hoe hij als klein jongetje via de crèche tegenover de Schouwburg op verschillende onderduikadressen terecht kwam. Zijn beide ouders zijn tijdens de oorlog vermoord.
-In het filmpje over Nationaal Monument Kamp Amersfoort is gastspreker Lidia Otten te zien. Haar vader kwam tijdens de oorlog in het kamp vast te zitten en deed in het kamp verzetswerk. Door de ervaringen in het kamp raakte hij echter zwaar getraumatiseerd. Dit heeft grote invloed gehad op het naoorlogse gezin en dus ook op de vorming van Lidia.
-In het filmpje over Herinneringscentrum kamp Westerbork is gastspreker Loes Steenhuis-Hoepelman te zien. Tijdens de oorlog werd zij ondergebracht op een onderduikadres, maar vervolgens verraden waardoor ze helemaal alleen in doorvoerkamp Westerbork terecht kwam. Ze werd daar ondergebracht als ‘onbekend kind’ in de barak voor weeskinderen en vervolgens gedeporteerd naar Bergen Belsen en Theresienstadt.
-In het filmpje over Nationaal Monument Kamp Vught is gastspreker Rie Verbraeken te zien. Zij was 19 jaar toen de oorlog uitbrak en raakte betrokken in het verzet. Doordat ze voedselbonnen smokkelt beland Rie in Kamp Vught. Ze vertelt over haar ervaringen in het concentratiekamp en hoe die ervaringen haar latere leven hebben beïnvloed.