Ik was een kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald

dinsdag, 04 augustus 2020

Ik was een kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald

Onlangs heeft gastspreker Dik de Boef zijn oorlogsverhaal op papier gezet. Het boekje kreeg de veelzeggende titel mee: ‘ik ben een kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald’.

Soms komen wij er pas op latere leeftijd achter hoe diep sommige gebeurtenissen geworteld zijn in ons (onder)bewustzijn. Helemaal als die gebeurtenissen ons als kind zijn overkomen en we nog niet het vermogen hebben om het gebeurde in context te plaatsen en te verwerken. Zo heeft ook Dik de Boef ondervonden. Hij schrijft in zijn boek over zijn oorlogservaringen als kind en welke impact dit op zijn latere leven heeft gehad. Of zoals Dik dat zelf verwoord: ‘oorlog en geweld zetten een stempel op een leven’.

Die stempel werd al gezet op jonge leeftijd. Het is 22 februari 1944 als Amerikaanse vliegtuigen overvliegen en door een vergissing meerdere Nederlandse steden bombarderen. Nijmegen wordt het zwaarst getroffen, maar ook in Arnhem en Enschede vallen er bommen. Eén van de getroffen huizen in Arnhem was het huis waarin Dik als jongetje van drie aanwezig was met zijn vader en broertje. Eén bom viel in de achtertuin, één bom viel aan de voorkant. Het huis was totaal verwoest. Moeder was op het moment van het bombardement niet thuis, maar wel in de buurt en kon de bommen zien vallen. In paniek is ze naar de overblijfselen van het huis gerend en kon haar ene zoon uit een brandende kinderstoel halen. Niet veel later kon ze haar man redden. Maar haar drie jarige zoon was niet te vinden. Pas uren later halen reddingswerkers de kleine Dik onder het puin weg. Vandaag de dag schrijft Dik daar het volgende over:

‘Ik heb beelden in mijn hoofd, die als een negatief opgeslagen liggen van de uren, waarin ik onder het puin heb gelegen. Trouwens ook van andere ervaringen in de oorlog. Ik zie een brandende kinderstoel met mijn broertje daarin en een arm van mijn vader, die de kinderstoel vasthoudt. Ik zie vlammen en mensen, die zich rond die vlammen bewegen als in een wajangspel (…schimmenspel). Ik zie de kleur van de groene matras waarop ik werd neergelegd en ook het patroon daarop van wit gekrulde fantasieveren. Ik voel een intense druk, spanning en stilte in mijn innerlijk.’

Deze gebeurtenis zet een stempel op het leven van Dik. En helaas zijn er meerdere stempels gezet tijdens de oorlogsjaren. Hierover kunt u zelf lezen in het boekje. Nu gebruikt Dik zijn stempels als een waarschuwing (dit mag nooit weer gebeuren), maar ook als een oproep om met elkaar in vrede samen te leven. Dik: ‘Dat kan alleen als je ook in staat bent jezelf te respecteren met al je fouten en gebreken. Als je om jezelf kunt lachen en kennen dat dat de grens van jou vrijheid ligt daar waar je de grens van een ander overschrijdt.’

Het boek ‘Ik was een kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald’ is te bestellen via bol.com. Bent u geïnteresseerd in een gastles van Dik de Boef, neem dan contact op met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers om de mogelijkheden te bespreken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons