Denken aan Bandoeng
woensdag, 19 december 2018
Korte tijd geleden is het boek ‘Denken aan Bandoeng’ uitgekomen. Een boek geschreven door gastspreker Annelies Oldeman. In dit boek, dat ten dele autobiografisch is, heeft Annelies op fraaie wijze haar familiegeschiedenis samengevat.
Een geschiedenis die verweven is met Nederlands-Indië en gebaseerd is op eigen herinneringen, maar vooral ook de familiedagboeken, memoires, en talloze brieven die Annelies nog in haar bezit heeft. In het boek wordt het alledaagse gezinsleven beschreven als ook het abrupte eind daarvan door de Japanse bezetting. Annelies wordt met haar familie geïnterneerd en beschrijft uitvoerig haar herinneringen aan de kampen. Zo schrijft ze: ‘‘Voor ons kinderen bestond alleen de wereld binnen, de wereld buiten het kamp bestond hooguit in verhalen, die was van een andere orde. Alles wat veranderde en verscheen of verdween, vond hier plaats, ‘achter de kawat’’ (het prikkeldraad).
Als het einde van de oorlog nadert en Japan uiteindelijk capituleerd in Augustus 1945 betekent dit niet dat het gevaar geweken is. De Bersiap is namelijk losgebarsten. Pas in 1946 komt Annelies aan in Nederland. Daar moet het gezin compleet overnieuw beginnen. Dan pas wordt echt duidelijk dat Indië deel is geworden van haar identiteit en dat dit ook altijd zo zal blijven.