Denken aan Bandoeng

woensdag, 19 december 2018

Denken aan Bandoeng

Korte tijd geleden is het boek ‘Denken aan Bandoeng’ uitgekomen. Een boek geschreven door gastspreker Annelies Oldeman. In dit boek, dat ten dele autobiografisch is, heeft Annelies op fraaie wijze haar familiegeschiedenis samengevat.

Een geschiedenis die verweven is met Nederlands-Indië en gebaseerd is op eigen herinneringen, maar vooral ook de familiedagboeken, memoires, en talloze brieven die Annelies nog in haar bezit heeft. In het boek wordt het alledaagse gezinsleven beschreven als ook het abrupte eind daarvan door de Japanse bezetting. Annelies wordt met haar familie geïnterneerd en beschrijft uitvoerig haar herinneringen aan de kampen. Zo schrijft ze: ‘‘Voor ons kinderen bestond alleen de wereld binnen, de wereld buiten het kamp bestond hooguit in verhalen, die was van een andere orde. Alles wat veranderde en verscheen of verdween, vond hier plaats, ‘achter de kawat’’ (het prikkeldraad).

Als het einde van de oorlog nadert en Japan uiteindelijk capituleerd in Augustus 1945 betekent dit niet dat het gevaar geweken is. De Bersiap is namelijk losgebarsten. Pas in 1946 komt Annelies aan in Nederland. Daar moet het gezin compleet overnieuw beginnen. Dan pas wordt echt duidelijk dat Indië deel is geworden van haar identiteit en dat dit ook altijd zo zal blijven. 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons