25 jaar na de val van Srebrenica

maandag, 06 juli 2020

25 jaar na de val van Srebrenica

In voormalig Joegoslavië woedt in 1995 een burgeroorlog. Het land valt uit elkaar wanneer verschillende bevolkingsgroepen hun eigen staat opeisen. Vooral in Bosnië-Herzegovina gaat het mis. De VN stuurt een neutrale vredesmacht (Dutchbat) die kant op om de Moslims te beschermen. Er worden veilige gebieden ingericht, zogenaamde enclaves. Een daarvan is Srebrenica. Het is aan Dutchbat om het gebied te beschermen.

Tijdens het verblijf van Dutchbat in Srebrenica gaat de enclave regelmatig ‘op slot’. Dat houdt in dat er geen konvooien met hulpgoederen meer binnen kunnen komen. Niet voor de bevolking, maar ook geen konvooien met voedsel, medicijnen, brandstof, reservedelen en munitie voor Dutchbat.

Wanneer luchtsteun, na herhaaldelijk verzoek, ook uitblijft is er geen ontkomen meer aan. Op 11 juli, precies 25 jaar geleden, valt de enclave Srebrenica. Meer dan 8000 moslimmannen en jongens worden vermoord en in massagraven gegooid. Tot op de dag van vandaag, 25 jaar later, wordt er gezocht naar lichamen.

Wim Dijkema maakte in 1995 deel uit van Dutchbat III en was aanwezig tijdens de val van Srebrenica. Deze uitzending, die voor hem ruim zes maanden heeft geduurd, speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn leven. In deze video deelt hij zijn herinneringen aan deze zwarte periode uit de geschiedenis.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons