Tanja Wolterbeek (Studio 040)

donderdag, 07 september 2023

Tanja Wolterbeek (Studio 040)
Tanja Wolterbeek is op 25 januari 1945 in het interneringskamp Vught geboren. Tanja's vader is een beruchte NSB'er in dienst van de SD. Hij is tijdens de oorlog betrokken bij razzia's en arrestaties in Eindhoven. Vanwege de kwalijke rol tijdens de oorlog worden Tanja's ouders direct na de bevrijding gearresteerd en in Kamp Vught geïnterneerd. De kinderen worden ondergebracht in pleeggezinnen. In 1952 volgt de gezinshereniging met vader. Hij overlijdt echter nog in hetzelfde jaar. De rol van Tanja's ouders in de oorlog is binnen het gezin, ook na het overlijden van vader, niet bespreekbaar. Toch heeft Tanja er voor gekozen om dit uiteindelijk wel te doen. Al jaren vertelt zij haar verhaal op scholen. Een verhaal dat altijd weer begint met die bizarre geboorteplek: interneringskamp Vught. 
 
Bijna 80 jaar later verschijnt er voor het eerst een boek over deze periode. Journalist Marijke Verduijn schreef 'De verliezers - Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949'. Tanja's verhaal staat er ook in beschreven. Daarom interviewde Studio 040 zowel Marijke en als Tanja en dat resulteerde in het volgende artikel en filmpje.
 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons