Miel Andriesse (NOS Journaal en Nieuws en Co.)

donderdag, 11 januari 2024

Miel Andriesse (NOS Journaal en Nieuws en Co.)

Lesgeven over de Holocaust. Hoe doe je dat nu leerlingen steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af staan? Het Nationaal Comite 4 en 5 mei besteed in het magazine 4Free speciaal aandacht aan deze vraag en geeft verschillende handreikingen voor docenten. Een gastles blijkt al jaren één van de meest krachtige middelen om over de Holocaust te kunnen praten. Een gastspreker als levende bron vertelt leerlingen over specifieke gebeurtenissen tijdens de Jodenvervolging, en ook over de impact van deze gebeurtenissen. Elke gastles is persoonlijk, omdat het gaat over de gastspreker en zijn of haar familie. 

Miel Andriesse, geboren als Samuel Andriesse, vertelt zijn oorlogsverhaal al jaren op scholen en heeft inmiddels duizenden leerlingen met zijn verhaal bereikt. Zijn Joodse ouders besluiten tijdens de oorlog onder te duiken en Samuel werd daarom vlak na zijn geboorte van hen gescheiden. Na enkele omzwervingen wordt hij in Helmond opgevangen bij de familie Verhees. Aangezien hij een nogal Joodse naam had werd zijn naam veranderd in Mieltje en dat is altijd zo gebleven. Zijn ouders werden op hun onderduikadres verraden. Zij zijn op 31 januari 1944 in Auschwitz vermoord.

Op 10 januari 2024 vertelde Miel zijn oorlogsverhaal in Eindhoven bij het Lorentz Lyceum. Het NOS Journaal maakte er een item over. Klik hier om naar het item te kijken en klik door naar 18:00 minuten.

Via Instagram is een uitgebreider item te bekijken. Klik daarvoor op deze link.

Niet alleen het NOS Journaal, maar ook het radioprogramma Nieuws en Co. maakte een reportage van de gastles. Klik hier om dit item te luisteren en scroll door naar 1:09:45. 

Wilt u zelf een gastles aanvragen. Klik dan hier!

 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons