Jan en Johan Provoost (EO en Omroep MAX)

dinsdag, 14 december 2021

Jan en Johan Provoost (EO en Omroep MAX)

Op de foto ziet u helemaal rechts Johan Provoost. 

 

In het tv-programma 'ik mis je' blikken nabestaanden terug op het leven en de dood van een dierbare. Op 11 december sprak oud-gastspreker Johan Provoost over het verlies van zijn zusje tijdens de oorlog. Johan is 13 jaar als geallieerde bommenwerpers de haven van Breskens bombarderen. Het dorp wordt bijna helemaal verwoest. Ook Johans ouderlijk huis wordt getroffen. Zijn zusje van 6 overleeft het niet. Johan vindt haar onder het puin.  Hij vertelt daarover: ‘“Trek maar aan haar, want ze is toch dood,” zei mijn vader. Zoiets vergeet je nooit, ook al word je 250 jaar...’ Samen met Arjan Lock gaat Johan naar het massagraf waarin zijn zusje is begraven. Voor het laatst, want ruim een week later overlijdt hij, op zijn 90ste verjaardag.

Klik hier om de aflevering te bekijken!

Johans zoon, Jan Provoost, heeft enkele jaren geleden het stokje van zijn vader overgenomen en is nu gastspreker bij het Landelijk Steunpunt Gastsprekers. Hij vertelt tijdens zijn bezoek aan scholen ook over hoe het gezin van zijn vader wordt opgevangen op de boerderij van een oom, een dorp verderop. Daar maken ze bij grondgevechten zware beschietingen mee. De familie verblijft al die tijd in de schuilkelder.Op 21 oktober 1944 wordt Breskens bevrijd. 

“Bevrijding heeft mijn vader nooit echt gevoeld. In een verwoest dorp met een getraumatiseerde bevolking moet het gehavende gezin weer opnieuw beginnen. Na de oorlog kregen mij opa en oma nog een dochter. Die werd Marietje genoemd, net als het overleden zusje. Zelf ben ik opgegroeid met een vader die nooit over de oorlog vertelde.
Toen ik een jaar of 15-16 was schilderde mijn vader in plaats van zijn gebruikelijke landschappen ineens een schilderij over de oorlog. Er volgden nog enkele schilderijen en daarna kwam stukje bij beetje het verhaal. Hij werd meer open en deelde zijn verdriet, ook met ons. Oorlog gaat niet alleen over stoere soldaten en gevechten, maar vooral over mensen. Mijn verhaal laat zien welke verschrikkelijke gevolgen oorlog kan hebben voor gewone gezinnen. Het kan je zomaar overkomen. Het verhaal vertelt ook hoe je door schilderen, schrijven of praten kunt leren je verdriet te delen met anderen en er beter mee om kan leren gaan. De oorlog raakt mij, dit verhaal overbrengen is eigenlijk veel belangrijker dan mijn werk.”
 
Op 9 december 2021 was Jan Provoost te zien in het programma 'tijd voor Max'. Hij schoof toen aan tafel met Arjan Lock, die het interview met zijn vader heeft gedaan voor 'Ik mis je'. 

Klik hier om de aflevering te bekijken!

 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons