Harry Vogels en Lieke van Amstel (Gooi en Eemlander)

donderdag, 11 april 2024

Harry Vogels en Lieke van Amstel (Gooi en Eemlander)
Twee opa’s die 47 jaar oud zijn wanneer de oorlog uitbreekt in 1940.
Twee opa’s die werken bij de Post: een als hoofdambtenaar en de ander als postbode.
Twee opa’s: de ene kiest voor het verzet, de ander kiest voor de NSB.
Hoewel Lieke van Amstel en Harry Vogels na de oorlog zijn geboren (1951 en 1950) zijn ze beide opgegroeid in een familie waar de oorlog veel leed heeft veroorzaakt. Toch wordt er binnen de families niet over gesproken, omdat dat pijnlijk, emotioneel en gevoelig is. Als echtpaar doorbreken Lieke en Harry het zwijgen: ze vertellen openhartig over hun familiegeschiedenis.
De opa van Lieke, Bastiaan Herman, wordt in 1944 gearresteerd in Alkmaar, terwijl hij met zijn vrouw en 2 dochters aan het ontbijt zit. Als lid van een verzetsgroep maakte hij telefoonverbindingen met het bevrijde Zuid-Nederland. Voor straf wordt hij via Kamp Amersfoort gedeporteerd naar Wöbbelin, een subkamp van concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. De gevangenen in Wöbbelin sterven massaal door honger, kou en ziekte. Ook Bastiaan Herman overleeft het niet en wordt begraven in een massagraf.
De opa van Harry, Jan Vogels, vlucht in 1944 met zijn zoon Hans naar Duitsland. Als lid van de NSB is hij bang opgepakt te worden door oprukkende geallieerde legers. Zoon Hans is lid van de Hitlerjugend. Een andere zoon, Jan junior, is dan reeds als SS-er in Oekraïne krijgsgevangen gemaakt door de Russen en zit tot 1948 gevangen in Siberië. Zoon Ben, de vader van Harry, heeft zich altijd verzet tegen de keuze van zijn vader en broer: om die reden wordt hij uit hij uit huis gezet en moet hij het zelf maar zien te rooien. Opa Jan wordt in 1945 gearresteerd en krijgt diverse heftige straffen opgelegd, waaronder een jaar gevangenisstraf. Samen vertellen Lieke en Harry over opa Bastiaan de verzetsheld, en over opa Jan de NSB’er. 
 
De Gooi en Eemlander schreef een verslag over de bijzondere familiegeschiedenissen van het echtpaar. 
 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons