Fred van Vliet (Omroep Friesland)

maandag, 14 juni 2021

Fred van Vliet (Omroep Friesland)

Omroep Friesland maakte afgelopen jaar een prachtige documentaire reeks over de Smokkelbern (Smokkelkinderen). In deze reeks kwamen de Joodse kinderen aan het woord die tijdens de oorlog zijn weggesmokkeld naar Friesland, om daar te worden ondergebracht bij verzetsfamilies die hen een onderduikplek verschaften. De documentairereeks geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens de oorlogsjaren; de moed van de verzetsmensen die de kinderen opnamen in hun gezinnen, de manier waarop kinderen een oorlog beleven, maar ook de naoorlogse processen om op latere leeftijd de oorlog te verwerken en een plekje te geven. Gastspreker Fred van Vliet is ook te zien in deze documentaire.

Fred is geboren als Alfred Schachner op 9 december 1942 in Amsterdam. Hij is zoon van het Joodse echtpaar Salomon en Rachel Schachner, die vanwege de antisemitische dreiging al in 1939 uit Oostenrijk naar Nederland gevlucht zijn.
Wanneer vader in 1943 wordt opgepakt en naar kamp Vught wordt gebracht, besluit moeder om Alfred te laten onderduiken. Een paar dagen later komt ook moeder in kamp Vught terecht. Alfred (dan 5 maanden oud) wordt ondergebracht bij een kinderloos echtpaar in Den Helder. Het verblijf is echter van korte duur, want na verraad wordt Alfred opgepakt.  Hij wordt naar de crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam gebracht, een verzamelplaats voor Joodse kinderen. In augustus 1943 lukt het om de kleine Alfred ongezien uit de crèche te smokkelen, en naar een onderduikadres in Friesland te brengen. Alfred was één van de honderden kinderen die werd weggesmokkeld uit de Schouwburg richting Friesland. Hij dook onder bij de familie van Vliet. Kijk de documentaire door op de onderstaande link te klikken:
 
Om naar de documentaire met Fred te gaan: Klik hier!
(Voor de overige documentaires in de reeks): Klik hier!

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons