Chris de Leeuw (het Klokhuis)

woensdag, 01 december 2021

Chris de Leeuw (het Klokhuis)
Chris de Leeuw is geboren in 1925 te Utrecht. Wanneer de oorlog uitbreekt is ze 14 jaar oud. Het gezin woont dan in Bilthoven. De oorlog lokt verzet uit, in het groot en in het klein. Zo is Chris ‘pas op’ in winkels wanneer de jongens fietsen terug stelen van de Duitsers. En ze strooit stiekem V-tjes (de V van victorie, waarmee radio Oranje de uitzendingen altijd opende) op straat in spertijd. Bijna elke dag komen er verschillende mensen over de vloer om in het geheim naar radio Oranje te luisteren in huize De Leeuw. Een goede huisvriend Ferdi logeert dikwijls bij hen thuis en gaat dan ’s nachts op pad met zijn verzetsgroep. De verslagenheid is groot wanneer hij blijkt te zijn opgepakt door verraad, en door de nazi’s gefusilleerd. In de hongerwinter maakt Chris fietstochten naar Zwolle om te proberen voedsel te vinden. 
In deze aflevering van Klokhuis vertelt Chris over haar ervaringen tijdens de oorlog.

Klik hier om de aflevering te bekijken!

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons