Een prachtige reactie van een leerling

maandag, 09 september 2019

Een tijdje terug verzorgde gastspreker Jan Provoost een gastles bij het Axia college in Amersfoort. Jan vertelde over het verhaal van zijn vader, Johan Provoost, die inmiddels gestopt is als gastspreker. Sinds vorig jaar heeft Jan het stokje van zijn vader overgenomen.

De vader van Jan groeide op in Breskens (Zeeland). Op 11 september 1944 -de vader van Jan is dan 13 jaar oud- werd Breskens gebombardeerd door de geallieerden. Bij het bombardement stort het huis van het gezin Provoost in. Jans vader, zijn moeder, broertje en zusje en paar vriendjes, voorbijgangers en een Duitse soldaat zijn onder het puin bedolven. Het zusje en enkele vriendjes van Jans vader zijn daarbij om het leven gekomen. Zijn broertje was zwaargewond. “Mijn opa heeft samen met Duitse soldaten de mensen onder het puin vandaan gehaald. Mijn vader is dus gebombardeerd door de geallieerden (de goeden) en gered door de Duitsers (de vijand).” Zonder huis en in een verwoest dorp moet de vader van Jan zijn leven weer oppakken. Maar de gebeurtenissen tijdens de oorlog zijn niet zomaar verwerkt.

Een bewogen verhaal dat ook de leerlingen heeft gegrepen. Na het vertellen van dit verhaal kreeg Jan een briefje van een leerling waarin in een paar korte zinnen werd verwoord wat de meerwaarde is van een persoonlijk verhaal. Hieronder het betreffende briefje met daarop de prachtige reactie van de leerling:

reactie leerling Provoost 1 mei2019

reactie leerling Provoost 2 mei2019

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons