wie zijn wij

Al ruim 20 jaar is Steunpunt Gastsprekers hét expertisecentrum voor het doorvertellen van oorlogsverhalen in de klas. Wij zijn ondergebracht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Steunpunt Gastsprekers wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS. Wij werken nauw samen met oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra; sedert juli 2018 is Steunpunt Gastsprekers geassocieerd deelnemer van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.

De ontmoeting

De ontmoeting tussen gastsprekers en leerlingen is van grote meerwaarde in het geschiedenis- en burgerschapsonderwijs en wordt door docenten en leerlingen in hoge mate gewaardeerd.

Onze gastsprekers

Het overgrote deel van onze gastsprekers zijn ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen, verzetsdeelnemers, onderduikers en burgeroorlogsgetroffenen. Maar ook geïnterneerden, ontheemden en krijgsgevangenen uit het voormalige Nederlands-Indië. Ook veteranen die zijn ingezet in conflictgebieden of deelnamen aan vredesmissies vertellen hun verhaal. Daarnaast zijn er kinderen van politiek foute ouders bij ons aangesloten.

Beschikbaarheid

De gastsprekers zijn beschikbaar voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo, universiteit en andersoortige themabijeenkomsten. Medewerkers van Steunpunt Gastsprekers dragen zorg voor afhandeling van de aanvragen en wonen zelf ook regelmatig gastlessen bij. Zo houden ze contact met het onderwijsveld en kunnen onze gastsprekers, waar nodig, begeleiden. Steunpunt Gastsprekers organiseert ook cursussen en bijeenkomsten voor gastsprekers en brengt op verzoek media in contact met hen.

Vragen of opmerkingen

Heeft u vragen of opmerkingen neem contact met ons op en u ontvangt binnen een dag antwoord.

GASTSPREKER NIET ONDERWIJS-INSTELLING

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons