Corona-nieuws voor gastsprekers

zondag, 09 augustus 2020

Corona-nieuws voor gastsprekers

Geachte gastspreker,

Hierbij ontvangt u het meest recente nieuws van het Steunpunt Gastsprekers, waarmee we u informeren over de laatste ontwikkelingen.

Digitale gastlessen

Een mooie uitdaging: de digitale variant van een gastles. Op die manier kunt u als gastspreker vanuit huis een gastles geven ‘op afstand’. Veilig voor uw gezondheid dus. Maar gaat dat wel werken qua techniek? Zal die letterlijke afstand ook figuurlijk (te) afstandelijk zijn? Komt de gastles en boodschap wel goed over bij de leerlingen? En zijn scholen eigenlijk wel geïnteresseerd? Onze eerste bevindingen zijn overwegend positief. Al 23 gastsprekers hebben zich aangemeld om de digitale gastles uit te proberen. Na enkele oefensessies met Jelmer blijken de meesten al snel grip te hebben op de vereiste techniek, waarbij het zelfs mogelijk is foto’s te tonen via een powerpoint-presentatie, maar u kunt uw foto's ook gewoon laten zien voor de camera. Inmiddels zijn er al 45 digitale lessen verzorgd, voor zowel basisscholen als ook voortgezet onderwijs en zelfs ook één voor een universiteit. 

Een juf van groep 8 zegt over de gastles van Harry Stinis: Dat het via de computer moest in plaats van in levenden lijve deed geen afbreuk aan de impact die het had op de leerlingen. Ik denk dat velen van hen zelfs nóg beter luisterden, dan dat ze in de klas zouden doen. Ik kan ze als leerkracht veel vertellen over de oorlogsjaren en allerlei informatie met ze delen, maar een ervaringsverhaal komt écht binnen, ook op deze manier. Wat knap dat deze vertellers het zelfs digitaal zo goed kunnen overbrengen en dat dit project zo toch heeft kunnen doorgaan.

Een docent van een 3e klas havo over de gastles van Harry Koopman: Via deze weg wil ik u nogmaals danken voor de door u verzorgde gastles deze ochtend in klas HA3! Van ouders van twee leerlingen ontving ik deze middag het bericht dat zij met het complete gezin deze ochtend hadden gekeken en geluisterd naar uw gastles en dat zij onder de indruk waren van uw verhaal. Ook zij vonden de digitale gastles voor hun kinderen prima geregeld.

Met de impact voor de leerlingen én hun ouders zit het dus wel goed. Toch is een digitale gastles anders en dat geven alle gastsprekers die tot nu toe een digitale les gegeven hebben ook aan. Het contact verloopt natuurlijk anders dan bij een normale gastles. Gelukkig leren we snel van de dingen die minder goed verliepen. Op basis daarvan hebben we besloten de gastlessen voortaan overwegend te organiseren via het programma ZOOM. Hierover kregen we de meeste positieve reacties terug. 

Gastlessen na de zomervakantie

Wij schatten in dat scholen binnenkort weer gastlessen zullen aanvragen, maar waarschijnlijk wel minder dan gebruikelijk. Sommige van die gastlessen zullen digitaal verlopen. Andere gastlessen zullen gewoon weer plaats vinden in de klas.

Gastlessen in de klas

Enkelen van u hebben aangegeven nog geen gastlessen te willen geven in de nabije toekomst. Daarentegen zijn er ook gastsprekers die hebben aangegeven wel graag weer aan de slag te willen. Beide keuzes respecteren wij. Uw eigen inschatting is altijd leidend. 

Bij de gastlessen in de klas stellen wij uiteraard als voorwaarde dat docenten de 1,5 meter regel moeten waarborgen. Daarnaast kunt u specifieke vragen en wensen met de aan u gelinkte docent via de telefoon bespreken. 

heeft u vragen over aankomend schooljaar? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn bereikbaar op 0593-592600 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Heeft u interesse in het geven van digitale gastlessen? Neem dan contact op met Jelmer Holwerda. Hij zal u zo goed mogelijk voorbereiden om het geven van een digitale gastles. 

Jelmer is telefonisch bereikbaar via 0593-592600 of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons