Corona-nieuws voor gastsprekers

woensdag, 27 mei 2020

Corona-nieuws voor gastsprekers

Geachte gastspreker,

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van het Steunpunt Gastsprekers, waarmee we u informeren over de laatste ontwikkelingen. Dit keer over de volgende drie onderwerpen:

 • Digitale gastlessen
 • Gastlessen in de periode van 2 juni tot de zomervakantie
 • Nominatie boek “Wij waren erbij” voor de Thea Beckmanprijs 2020

Digitale gastlessen

Een mooie uitdaging: de digitale variant van een gastles. Op die manier kunt u als gastspreker vanuit huis een gastles geven ‘op afstand’. Veilig voor uw gezondheid dus. Maar gaat dat wel werken qua techniek? Zal die letterlijke afstand ook figuurlijk (te) afstandelijk zijn? Komt de gastles en boodschap wel goed over bij de leerlingen? En zijn scholen eigenlijk wel geïnteresseerd? Onze eerste bevindingen zijn overwegend positief. Al 23 gastsprekers hebben zich aangemeld om de digitale gastles uit te proberen. Na enkele oefensessies met Jelmer blijken de meesten al snel grip te hebben op de vereiste techniek, waarbij het zelfs mogelijk is foto’s te tonen via een powerpoint-presentatie. Inmiddels zijn er al 14 digitale lessen verzorgd, voor zowel basisscholen alsook voortgezet onderwijs en zelfs ook één voor een universiteit. In de komende weken staan er nog een tiental ingepland.

Een juf van groep 8 zegt over de gastles van Harry Stinis: Dat het via de computer moest in plaats van in levenden lijve deed geen afbreuk aan de impact die het had op de leerlingen. Ik denk dat velen van hen zelfs nóg beter luisterden, dan dat ze in de klas zouden doen. Ik kan ze als leerkracht veel vertellen over de oorlogsjaren en allerlei informatie met ze delen, maar een ervaringsverhaal komt écht binnen, ook op deze manier. Wat knap dat deze vertellers het zelfs digitaal zo goed kunnen overbrengen en dat dit project zo toch heeft kunnen doorgaan.

Een docent van een 3e klas havo over de gastles van Harry Koopman: Via deze weg wil ik u nogmaals danken voor de door u verzorgde gastles deze ochtend in klas HA3! Van ouders van twee leerlingen ontving ik deze middag het bericht dat zij met het complete gezin deze ochtend hadden gekeken en geluisterd naar uw gastles en dat zij onder de indruk waren van uw verhaal. Ook zij vonden de digitale gastles voor hun kinderen prima geregeld.

Met de impact voor de leerlingen én hun ouders zit het dus wel goed.  Echter, naast deze positieve ervaringen zijn er ook wel wat minpuntjes opgevallen. Zoals de interactie met de leerlingen die soms minimaal en oppervlakkig is via de chat. Vooral wanneer je de gezichten van de leerlingen niet kunt zien. Een persoonlijke dialoog met leerlingen is daardoor moeilijker (of helemaal niet) te realiseren. De digitale gastles lijkt meer geschikt te zijn voor informatieoverdracht (het ‘zenden’) dan voor een dialoog. De inhoud en opbouw van de digitale gastles zal daarom soms opnieuw moeten worden afgestemd op deze digitale vorm.

Gastlessen tot de zomervakantie

Nu de scholen weer opengaan hoeven niet alle gastlessen meer geannuleerd of verplaatst te worden. We geven u graag de ruimte om gastlessen in de klas uit te voeren, mits de school een veilige omgeving kan waarborgen. Uiteraard respecteren we uw besluit wanneer u voorlopig géén scholen wilt bezoeken; uw gezondheid gaat ten alle tijde boven alles. Daar willen we geen risico mee nemen.

Het Steunpunt Gastsprekers heeft het volgende besloten:

In de periode van 2 juni tot de zomervakantie zijn gastlessen in specifieke omstandigheden mogelijk. Elke school beoordeelt zelf in onderling overleg met de betreffende gastspreker of de gastles wel of niet kan doorgaan en in welke vorm.

Wat betekent dit meer concreet?

 • Alle genoemde maatregelen gelden voor de periode van 2 juni tot de zomervakantie (juli)

In alle gevallen geldt dat de actuele richtlijnen zoals afgekondigd door de overheid, gebaseerd op de adviezen van het RIVM, leidend zijn.

 • U wilt de gastles definitief annuleren. Wat moet u doen?

Wij kunnen het ons goed voorstellen wanneer u de komende tijd géén gastles in de klas wilt verzorgen. In dat geval stelt u de school en het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte van uw besluit om de gastles te annuleren.

 • Is het mogelijk om de gastles te verplaatsen?

Indien u de gastles wilt verplaatsen, dan kunt u in onderling overleg met de betreffende school zelf een nieuwe datum plannen.

 • U wilt de gastles wel laten doorgaan. Wat moet u doen?

U neemt zelf contact op met de school en stemt in onderling overleg af. School is verantwoordelijk voor de naleving van de beschermende regels ten aanzien van hygiëne en sociale afstand. Kan school de anderhalve-meter-maatregel niet garanderen?  Dan kan de gastles géén doorgang vinden.

 • Wat te doen wanneer de school de les wel wil laten doorgaan maar u niet?

In dat geval is uw besluit leidend en zal de school uw beslissing moeten respecteren. Uw gastles zal dan worden geannuleerd.

 • U wilt uw gastles omzetten naar een digitale gastles. Wat moet u doen?

U overlegt zelf met school over deze mogelijkheid. Voor advies en ondersteuning kunt u contact opnemen met Jelmer Holwerda via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wanneer moet u het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte stellen?

In alle gevallen is het voor het Steunpunt Gastsprekers noodzakelijk om te weten welke beslissing genomen wordt omtrent de gastles. Zowel bij het doorgaan van een les, alsook wanneer er wordt verplaatst, geannuleerd of gedigitaliseerd. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wat gebeurt er wanneer er geen contact met school is?

Wanneer we per 18 juli niets van u of school hebben vernomen gaan we er van uit dat de gastles definitief is geannuleerd.

Nominatie jubileumboek Wij waren erbij voor Thea Beckmanprijs

Kortgeleden hoorden wij het leuke nieuws dat ons boek “Wij waren erbij” genomineerd is voor de Thea Beckmanprijs 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste historische jeugdboek. Een mooie en terechte opsteker waar we trots op zijn. Inmiddels heeft een vakjury de longlist (10 genomineerde boeken) teruggebracht naar een shortlist (5 genomineerde boeken). Helaas is ons boek door de vakjury niet geselecteerd voor de shortlist, waardoor we dus zijn afgevallen als kanshebber voor de prijs. Dat is jammer natuurlijk, maar desondanks zijn we blij met de erkenning dat ons boek nominatiewaardig is gebleken.

Een van de schrijvers van ons boek is Martine Letterie. Zij schreef de verhalen van Tine Eijsten (Voetstappen in de sneeuw) en Heleen Smit-Scheffener (Een cadeautje voor mama). Een ander boek van Martine Letterie is nog wél genomineerd als kanshebber voor de prijs, namelijk haar boek “Verboden te vliegen”. Ook dat boek gaat over kinderen in de Tweede Wereldoorlog.

Mocht u meer willen weten over de Thea Beckmanprijs en de uitreiking daarvan, kijkt u dan hier:

https://www.alphens.nl/nieuws/jury-maakt-shortlist-thea-beckmanprijs-bekend.html

https://www.alphens.nl/nieuws/dit-is-de-longlist-voor-de-thea-beckmanprijs-2020.html

Met vriendelijke groet,

Sipke Witteveen

Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons