Corona-nieuws voor gastsprekers

donderdag, 23 april 2020

Corona-nieuws voor gastsprekers

Geachte gastspreker,

De nieuwe maatregelen vanwege het Coronavirus geven ruimte aan basisscholen om weer open te gaan. Fijn voor de leerlingen, goed voor het onderwijs en bijzonder prettig voor het gevoel van vooruitgang. Maar wat is wel mogelijk en wat niet? Met deze nieuwsbrief informeren we u wat de nieuwe maatregelen, die op 21 april bekend zijn gemaakt, betekenen voor de gastlessen.

“Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf” zei premier Rutte tijdens de persconferentie. Daar zijn wij het helemaal mee eens. We nemen geen risico waar het uw gezondheid betreft. De meeste gastsprekers zijn nu eenmaal op een leeftijd waarbij u het meest kwetsbaar bent voor het virus. Dus ook wanneer een school haar deuren weer opent, dan is het in de meeste gevallen verstandig om als gastspreker niet in de klas te komen. En dus geen gastles te verzorgen tot en met 31 mei. Velen van u hebben ook al kenbaar gemaakt geen gastlessen te willen verzorgen in de komende periode.

Daarentegen willen wij ook graag ruimte bieden waar dat kan en denken we na over wat er wél mogelijk is in de komende periode van het ‘nieuwe normaal’. Sommigen van u zien namelijk wel mogelijkheden voor het hervatten van een gastles in de klas zodra de scholen weer geopend zijn. Het Steunpunt Gastsprekers wil daarom ruimte geven in situaties waar gastlessen wel uitvoerbaar zijn, mits dit op een veilige manier kan en op voorwaarde dat de anderhalve-meter-regel gegarandeerd kan worden.

Per school zal de situatie verschillend zijn. Voor basisscholen gelden andere regels dan voor het Voortgezet Onderwijs. Alles hangt af van de mogelijkheden die school ter beschikking heeft om veilig te kunnen werken en de keuze die de school daarbij zelf maakt. Voor elke school zal dat anders uitpakken. Of een gastles in de komende periode wel of niet door kan gaan hangt af van meerdere factoren. Daarom heeft het Steunpunt Gastsprekers het volgende besluit genomen:

Voor het Basisonderwijs:

 • -  In de periode van 28 april tot en met 10 mei zijn alle gastlessen geannuleerd.
 • -  In de periode van 11 mei tot en met 31 mei zijn gastlessen in specifieke omstandigheden mogelijk. Elke school beoordeelt zelf in onderling overleg met de betreffende gastspreker of de gastles wel of niet kan doorgaan.

Voor het Voortgezet Onderwijs:

 • -  In de periode van 28 april tot en met 31 mei zijn alle gastlessen geannuleerd.

Wat betekent dit meer concreet?

 • Alle genoemde maatregelen gelden voor de periode van 28 april tot en met 31 mei 2020.

In alle gevallen geldt dat de actuele richtlijnen zoals afgekondigd door de overheid, gebaseerd op de adviezen van het RIVM, leidend zijn. Wij zullen de door de overheid aangekondigde update op 20 mei als uitgangspunt nemen vanaf dat moment. 

 • U wilt de gastles definitief annuleren. Wat moet u doen?

Wij kunnen het ons goed voorstellen wanneer u de komende tijd géén gastles in de klas wilt verzorgen. In dat geval stelt u de school en het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte van uw besluit om de gastles te annuleren. De contactgegevens van de school heeft u reeds eerder van ons ontvangen.

 • Is het mogelijk om de gastles te verplaatsen?

Indien u de gastles wilt verplaatsen, dan kunt u in onderling overleg met de betreffende school zelf een nieuwe datum plannen. Wij adviseren u om dan een datum te kiezen met een ‘veilige marge’ met het oog op mogelijke ontwikkelingen rondom Corona de komende tijd. De contactgegevens van de school heeft u reeds eerder van ons ontvangen.

 • U wilt de gastles wel laten doorgaan. Wat moet u doen?

U neemt zelf contact op met de school en stemt in onderling overleg af. De contactgegevens van de school heeft u reeds eerder van ons ontvangen. School is verantwoordelijk voor de naleving van de beschermende regels ten aanzien van hygiëne en sociale afstand. Kan school de anderhalve-meter-maatregel niet garanderen? Dan kan de gastles géén doorgang vinden.

 • Wat te doen wanneer de school de les wel wil laten doorgaan maar u niet?

In dat geval is uw besluit leidend en zal de school uw beslissing moeten respecteren. Uw gastles zal dan worden geannuleerd.

 • Wanneer moet u het Steunpunt Gastsprekers op de hoogte stellen?

In alle gevallen is het voor het Steunpunt Gastsprekers noodzakelijk om te weten welke beslissing genomen wordt omtrent de gastles. Zowel bij het doorgaan van een les, alsook wanneer er wordt verplaatst of geannuleerd. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wat gebeurt er wanneer er geen contact met school is?

Wanneer we per 1 juni niets van u of school hebben vernomen gaan we er van uit dat de gastles definitief is geannuleerd en niet wordt verplaatst naar een andere datum. 

 • Alternatief: een digitale gastles.

Sinds twee weken zijn wij gestart met het uitproberen van digitale gastlessen waarbij gastsprekers via beeldbellen een gastles verzorgen. Op die manier hoeven zij niet fysiek aanwezig te zijn op school, maar kunnen tóch een gastles geven aan leerlingen. We hebben 10 gastsprekers bereid gevonden om deze proef op kleine schaal aan te bieden aan scholen. We doen dat bewust kleinschalig en ‘bottum up’ (we adverteren er dus nog niet mee) omdat we eerst willen onderzoeken of een digitale gastles wel een kwalitatief goed alternatief is. En of scholen daar ook daadwerkelijk gebruik van zullen maken. Dit is echter ook een kans om nieuwe vormen van gastlessen uit te proberen en bij succes mogelijk als vaste waarde te implementeren in het aanbod van het Steunpunt Gastsprekers voor het onderwijs. Heeft u ook interesse om een ‘gastles op afstand’ uit te proberen? Neemt u dan contact op met Jelmer Holwerda via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en bespreek uw wensen.

 • Communicatie via de website en mail

De richtlijnen van de overheid gelden ook voor Herinneringscentrum kamp Westerbork. Het museum én de kantoren zijn gesloten en medewerkers werken thuis. Om die reden kan het Steunpunt Gastsprekers geen telefoon aannemen. Wij communiceren daarom via de mail en onze website www.steunpuntgastsprekers.nl . Mocht u graag telefonisch contact willen, stuur dan een mail naar         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of vul het contactformulier op de website in) en dan bellen we u terug.

Met vriendelijke groet,

Sipke Witteveen

Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons