Paul van Tongeren (NPO)

dinsdag, 11 mei 2021

Paul van Tongeren (NPO)

Paul van Tongeren is in 1942 geboren. Zijn vader was betrokken bij de verzetsgroep 2000, die geleid werd door Jacoba van Tongeren. In 1944 werd de vader van Paul opgepakt voor verhoor, maar niet ver van huis uit een rijdende auto van de SD gegooid en doodgeschoten. De volgende dag werd de moeder van Paul samen met haar kinderen uit huis gezet. Paul is dan 2 jaar oud en heeft geen herinneringen aan zijn vader. Het gemis van zijn vader en de gebeurtenissen tijdens de oorlogsjaren zorgen ervoor dat Paul het onderwerp 'oorlog' jarenlang zorgvuldig vermijd. Maar als zijn kleinkinderen hem vragen waarom zijn vader, maar ook zijn opa in de oorlog is vermoord gaat hij op onderzoek uit.

Door archiefonderzoek vindt hij meer informatie over de grote verzetsgroep die zijn tante Jacoba tijdens de oorlogsjaren heeft geleid. De NOS maakte met medewerken van Paul een documentaire over haar, genaamd: 'Jacoba van Tongeren: generaal van het verzet'.

klik hier om de documentaire te bekijken!

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons