Lous Steenhuis-Hoepelman en Marita Simons-Deen (NOS Podcast)

vrijdag, 06 mei 2022

Lous Steenhuis-Hoepelman en Marita Simons-Deen (NOS Podcast)

'Wat ik me niet kan voorstellen: dat er Nederlandse politiemannen naar dat adres in Amsterdam West zijn gegaan, hebben aangebeld en mij hebben meegesleept. Drie jaar, daar staat mijn verstand van stil, hoe kan dat!' (Lous Steenhuis-Hoepelman)

'Eigenlijk moet ik in het Guiness Book of Records. Want het is toch wel heel bijzonder. Een kind zonder ouders, dat overleeft drie concentratiekampen! Dat is toch eigenlijk....Dat kan je toch niet bevatten?' (Marita Simons-Deen)

Lous Hoepelman werd in 1944 opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Ook Marita Deen overkwam hetzelfde. Beiden arriveerden zielsalleen in het kamp, werden geregistreerd als Unbekanntes Kind en belandden in de wezenbarak. Op 13 september 1944 werden de 51 'onbekende' kinderen op transport gezet. Ze vertrokken naar de concentratiekampen in het oosten. Het zou de laatste trein zijn die uit Westerbork wegreed.  

De NOS maakte een 5-delige podcast serie over de Onbekende kinderen en hun bizarre verhaal. Gastsprekers Marita Simons-Deen en Lous Steenhuis-Hoepelman werkten mee aan de podcast. Zij werden geinterviewd door Rob Trip. Luister hieronder naar het resultaat:

Aflevering 1: Een peuter achter tralies (met Lous Steenhuis-Hoepelman)

Aflevering 2: De trein naar Bergen-Belsen (met Marita Simons-Deen)

Aflevering 3: Leeuwen en Tijgers

Aflevering 4: De terugkomst

Aflevering 5: Weer samen

 

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons